середу, 14 квітня 2021 р.

“Таємниці України для тебе”


В Україні стартував міжнародний культурно-соціальний проєкт  “Таємниці України для тебе”, метою якого є залучення громад до створення єдиної бази даних нематеріальної спадщини України. Вона включатиме в себе інформацію про: види народних ремесел (особливості, історія походження, покрокова інструкція виготовлення) рецепти автентичної української кухні (історія походження страв та рецепти їх приготування) маловідомі історичні та культурні пам'ятки з різних регіонів України (легенди, історія створення сіл \ міст, цікаві розповіді про історичні та культурні пам'ятки).


Зібрана інформація буде впорядкованою в унікальних книгах, виготовлених у давній “черпаний” спосіб, і подарована в Національну бібліотеку України ім.Вернадського, Національну бібліотеку Ватикану, Королівську бібліотеку Великої Британії, Олександрівську бібліотеку, бібліотеку Конгресу США. Друковані примірники також презентують в усіх обласних центрах України, подарують в обласні бібліотеки, загальноосвітні школи, дипломатичні місії та українській діаспорі за кордоном. 


Зі зразків ремісничих витворів, моделей одягу, картин буде створена інтерактивна виставкова експозиція з подальшою презентацією в різних дипломатичних установах за кордоном. За результатами проєкту організатори створять міжнародну онлайн-платформу для українських митців, де будуть розміщені їхні роботи, коротка інформація про вид ремесла та його особливості, контакти майстрів. 


Під час пандемії коронавірусу в Україні активно розвинувся внутрішній туризм, який дав можливість більше дізнатися про чудові місця. В рамках проєкту буде створено цікаві історико-культурні та гастрономічні маршрути регіонами України під назвою: “Зустрінемо, розкажемо, навчимо, пригостимо”. 


Очікується, що участь в проєкті візьмуть близько 1 млн.осіб (діти і дорослі) з різних куточків України. Переможці будуть отримувати цінні подарунки.


Детальніша інформація на сайті tainaUA.blogspot.com




Презентували проєкт відомі політики та громадські діячі: 

Міністр закордонних справ України 2014-2019 рр. Павло Клімкін

Народні депутати України: Тетяна Циба та Оксана Савчук

Народний артист України, директор-художній керівник Івано-Франківського національного академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка Ростислав Держипільський 

Керівник Центру української культури у м.Таллінн (Естонія) Анатолій Лютюк

Почесний консул Угорщини в Івано-Франківській області Василь Вишиванюк 

Директор Благодійного фонду «Чисті Серцем»  Ірина Рабарська 


Партнери проєкту: 

Народна артистка України Катерина Бужинська

Заслужена артистка України Ірма Вітовська-Ванца 

Українська письменниця, лауреатка Шевченківської премії з літератури Марія Матіос

Голова Івано-Франківської обласної спілки журналістів НСЖУ Лілія Боднарчук

Представник української національної меншини в парламенті Угорщини Бриґітта  Суперак

Депутат Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко

Доктор політичних наук, професор, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда 

Голова ГО"ВГО"Територія Жінок", Голова комітету культурної та публічної дипломатії ЖДПУ Лілія Шевченко

Власниця етно-салону "Мрії Марії", етнограф та фольклорист Марина Сенчило

к.філол.н., доцент, завідувачка кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олеся Наумовська 


Організатори проєкту:

БО «Благодійний Фонд «Чисті Серцем»

Центр української культури у м.Таллінн